Get your own Digital Clock

HAI SAYA NOR AFIQAH BINTI NOR AZMI. SI KATIK YANG GARANG PLUS PLUS COMEL .. SORRYLAH BLOG IEYKA TAK BERAPE CANTIK SANGATLAH.. HOPE KORANG SUDI NAK FOLLOW BACK YER ..

Sunday, 22 July 2012

Kejap Jew Mase Berlalu Kan Kan ...

assalamualaikum ..

kejap jew dah 2 ramadhan ... pas tu pejam celik .. pejam celik dah raye ... woowwww .... tak sabar nyer rase nak raye .... kalau dulu mesti fikir nak kumpul duit raye banyak-banyak ... tapi sekarang ,,, NO COMENT .. yelah dulu kecik lagi kowt ... kalau sekarang kan nanti orang yang nak bg duit raye tu pown teragak-agak nak bagi kew tak .. al-maklum lah dah besau ... wat kate ibu aku dah nak kawin dah ... aiyaakkk .. tu tak bermakne aku pown tak boleh dapat duit raye jugak tau ... hehe .... aku nak sangat puase penoh ... macam tahun lepas aku ronggak 3 hari jew beb ... hehe jangan jeless bahh ... tapi tahun nie nampak gaye macam tak dapat jew penoh ...sobb sobb sedihhhh ... so macam mane dengan persiapan untuk raye korang,, aku tahun tema baju warne purple ... hehe bab-bab baju nie semue terletak di tangan aku .. tiada sorang pown yang boleh membantah ... hehe .... then kuih raye yang WAJIB ade kat rumah aku tiap-tiap tahun ape lagi .......... kalau bukan ALMOND LANDON yang sedap tu ... uhhhhh meleleh ayak liur cek nohh ... pas tu kuih tart ... tart tu bukan favourite aku,, tapi just minat minat mcm tu jew sebab inti dye nenas kan .. 


ok, cerite pulak pasal buke puase kan .. aku selalu buke mesti kene ade murtabak ayam atau daging ... tak pown roti boom .. wowww tak dew bende tu tak jalan bro ... sorry aku nie kuat makan . sebab tu lah my UDANG pangil aku kakak debab .. alololo,, so sweet name tu kann ... tak pew, tembam-tembam pown dye sayang .. tak lame lagi birthday dye, baru plan nak ajak keluar makan .. candlelight dinner gitu .. wahaha tapi ape kan daya,, tahun nie birthday dye dalam bulan ramadhan .. tak pew kan udang nanti kakak debab belanje something eah eah ... muah sikit ... 
ok lah,, sampai sini jew lah leteran aku ... penat pulak menaip banyak-banyak .. hehe bye2 .   

JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..

Saturday, 14 July 2012

Kadang-Kadang Kan,, Aku Rase Menyampah Pulak Dengan Perangai Aku Nie ..

Assalamualaikum ..

nak story nie ... mmm aku tak tau lah ape nak jadi dengan aku nie ... aku rase kan macam nak belajar hidop berdikari jew .. tapi ........... ape kan daya,, aku nie TAK RETI nak cube berdikari .. mane tak nyer,, dulu beria-ia nak dok hostel ... bile dah sampai jew amek kau, nak balik lah pulak ... baru sampai kowt kat hostel dah macam tu .. TEROK LAH KAU NOR AFIQAH. minggu pertame balik aku dah siap ready barang-barang aku .. orang lain bawak balik 1 beg jew,, tapi aku dengan baldi, bakol berus gigi semue aku angkot .. haha tu makne nyer dah tak tahan ler tu .. ok,, tu lah pengalaman aku zaman dulu-dulu .. heee amat memalukan kan kan ... lepas tu aku nie jenis yang nak menang jew ... tak boleh nak mengalah .. satu lagi perangai yang amat amat menjengkel kan ... mane tak nyer kalau aku kat umah nenek,, nenek selalu menangkan aku ... yelah aku sorang jew kowt cucu perempuan yg first ... so aku mesti diberi keutamaan okeyh ... dan yang menjadi mangse .. BF aku ,, kesian dye .. dye lah yang selalu kene tahan dengan perangai aku yang terok nie .. dye yang selalu mengalah dengan aku ... sorry yer .. itew janji itew cube ubah perangai nie ... kalau tak boleh jugak maaf lah yer .. macam selalu orang cakap '  BE YOUR SELF ' .. hehehe ..  selagi awak boleh tahan dengan perangai itew,, awak tahan jew tau .. kalau tak leh tahan,, cubit jew itew .. itew kan dok sebelah awak .. muah muah untuk awak .. ok lah aku nak beranjak dulu, nakkkk on9 lah pulakk ... bye bye ..

JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..

Friday, 6 July 2012

Ok,, Hari Ni Aku Nak Share Dengan Korang Pasal Kelebihan Bulan Ramadhan .. :)

Assalamualaikum ..

  • Bersabda Nabi (s.a.w) : Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadan. Pada awal malam bulan Ramadan bertiup angin di bawah Arasy bergeraklah daun kayu lemah-longlainya di dalam syurga. Terdengarlah desiran daun-daun kayu, hembusan sang bayu syurga yang teramat indahnya.Seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya lalu berdirilah di atas puncak mercu syurga itu. Lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah, kata bidadari pula: Apakah malam ini namanya? jawab Malek Ridwan (malaikat), Hai bidadari yang cantik manis, inilah malam awal Ramadhan, Lalu Allah berfirman: Hai Ramadan bukalah pintu syurga Bab AlJanan untuk orang-orang yang berpuasa daripada umat Muhammad (s.a.w). Hai Malek Ridwan tutuplah pintu neraka Al-Jahim daripada umat Muhammad (s.a.w), hai Jibrail belenggukan syaitan, lontarkannya ke dalam lautan supaya tidak membinasakan umat Muhammad akan puasanya. Maka berfirman Allah pada tiap-tiap malam Ramadan tiga kali : Adakah orang yang meminta ampun? Akan Aku ampunkan!

  • Pada malam Lailatul Qadar menyuruh Allah Ta'ala akan Jibrail Alaihisalam turun ke bumi, lalu turunlah Jibrail ke dalam perhimpunan malaikat ke bumi bersamanya bendera hijau lalu dipacakkan ke atas Kaabah, baginya 600 sayapnya , setengahnya tiada dibuka keduanya, melainkan pada malam Lailatul Qadar baharulah dibukakan keduanya, hingga sampai dari timur ke barat ( Musyriq Ke Maghrib ). Untuk menyelamatkan umat Muhammad, Lalu memberi salam kepada tiap orang yang berjaga pada malam Lailatul Qadar beribadah kerana mencari keredaan Allah, dan orang-orang yang duduk beribadah, orang yang sembahyang dan berzikir dan berjabat tangan sesama mereka mukmin dan mengucap amin doa orang-orang mukmin hingga terbit fajar subuh....... berkata para malaikat kepada Jibrail , apakah Allah berikan pada hajat orang mukmin dari umat Muhammad (s.a.w)  pada bulan Ramadan ini? Berkata Jibrail bahawasanya Allah menilik kepada  umat Muhammad yang berpuasa dan beribadah padanya dan dimaafkan mereka, diampunkan dosa-dosa mereka, melainkan empat orang yang tiada diampunkan dosanya: yaitu orang yang kekal minum arak, orang yang derhakakan ibubapanya, orang yang memutuskan sillaturrahim dan orang yang tidak bercakap dengan saudaranya lebih dari 3 hari.

  • Sabda Nabi (s.a.w) : Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardhu, dan amal fardhu diberi balasan 70 kali ganda. Bulan puasa adalah bulan sabar (sabar dalam berbuat taat kepadaNya.), dan sabar itu adalah syurga balasannya bulan ini dilebihkan rezeki kepada hambanya orang mukmin, diampunkan baginya dosa-dosa. Barang siapa memberi makan kepada orang berpuasa pahalanya seperti memerdekakan hamba dan diampunkan dosanya, berkata sahabat : Bagaimana kami tak sanggup memberi makan orang yang berpuasa (berbuka puasa) ya Rasullullah - Allah memberi pahala ini kepada orang yang memberi seteguk susu atau sebiji kurma atau segelas air, barang siapa kenyangkan orang berpuasa diampunkan Tuhan dosanya, diminumkan Tuhan dari kolam Hudh sejenis minuman yang tiada dahaga lagi kemudiannya hingga masuk ia ke syurga dan pahalanya seperti pahala orang berpuasa. (Al-Hadith)

  • Pada hari Qiamat, Allah memerintah Malek Ridwan supaya dikeluarkan orang-orang berpuasa daripada kuburnya dengan keadaan lapar dan dahaga, lalu disuruh Malek Ridwan berikan segala keinginan mereka dari segala macam makanan dan minuman syurga. Maka Malek Ridwan memerintah kepada anak-anak membawa talam-talam makanan , minuman dan buah-buahan. Sebagai balasan berlapar di bulan Ramadan. (A-Hadith)

    • Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya :
      • a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
      • b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
      • c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
      • d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
      • e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith)




    bile lagi kite dapat berkumpul mcm nie kalau bukan bulan ramadhan .. :)



     Subhanaallah,, nampak tak betape banyaknyer kelebihan bulan Ramadhan.. oklah,, setakat tu jew yang aku dapat nak share dengan korang ... ingat,, jangan ponteng-ponteng puase yer kecuali bagi kaum Hawa kerana ade sebab-sebab tertentu. kaum Adam, janganlah korang pown same nak lorat-lorat memonteng yer ... 

JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..

Thursday, 5 July 2012

Tetibe Jew Aku Teringat Lagu Nie ...

assalamualaikum ..

tah ape kes aku leh teringat dekat lagu nie ... aiiyaakkk ...

JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..

Wednesday, 4 July 2012

Kenapelah Hari-Hari KIte Perlu Bergadoh Eakk ...

assalamualaikum ..

ok korang,, hari nie aku nak luahkan perasaan aku dekat dalam blog aku ... tak penah2 aku luahkan perasaan aku dekat dalam blog. ini lah julung-julung kali nyer ... aku tak tau lah kan kenape aku hari2 mesti bergadoh dgn Mr.farid aku tu ... bukan seminggu sekali or due minggu sekali tau ... tapi HARI HARI DERRR .... bohonglah kalau aku ckp aku x sedih bile dah hari hari gadoh jew.. tarik muke same sendiri,, diam dalam kelas ... kalau kelas kite orang lain lain x pew jugak at least x dew lah aku mcm ...... entahlah nak cakap pown tak tau lah ... aku rase korang mesti faham kan ... tambah tambah dye duduk sebelah meje aku jew pown .. kalau gadoh dan dan ler x syok ark,, yelah kalau time ok,, asyik dok bergurau jew ... nie time dah gado mule lahhhh ... aiisshhh kadang kadang aku macam nak mengalah jew dgn dye,, tapi ..... tapi ..... sorry der,, aku nie jenis yang sentiase nak MENANG jew .. tau mesti ade orang yang x suke perangai aku nie kannn .. KESAH PULAKK AKUU YERR ... tapi kadang kadang gadoh kejap jew,, tengahari ok lah tu .. pas tu time balik gadoh balik .. aiyarrkkk mcm tabiciiii ... ok semue nyer berpunce dari aku sendiri ... sebab nyer tak dapat di nyatakan disini .. nak dijadikan cerite,, tadi pown kite orang gadoh tau ... pg mcm biase jew,, ok jew ... balik tu gadoh .. dah tu aku mcj dye elok elok,, dye leh reply KO CAKAP NGN AKU KEW,, LAH TAK PERASAN PULAK ... menyiap aku siott .. tapi aku still sloww jew dgn dye sebab tak nak lah gadoh gadoh .. x SYOK .. lg pulak tu kan,, dye cakap aku tipu dye sebab aku cakap kat dye aku tunggu dye time balik ... dye tak percaye ... kalau dye nak bukti pergi cari kawan dye si LEBAU tu,, aku keluar jew terus tanye mane si FARID .. tapi lebau cakap dye dekat wakaf ... aku pown tunggu lah kat situ,, bile dah nampak dye, dye pulak yg wat muke ngn aku ...layan aku pown x ade time tu ... aku ape lg cari si ZUL balik same same ngn dye ... tau pulak dye marah kan .. selagi aku boleh bersabar,, aku sabar jew ... sebab selame nie dye yang selalu tahan dgn perangai aku ..

: dah lah,, mengantok pulak aku :

JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..

Monday, 2 July 2012

Baru Hari Tu Aku Post Pasal Aku Rindu Dekat Athilah Sangat2 ..

assalamualaikum ..

korang,, tau tak malam tadi atih aku mcj ibu aku ... dye cakap si athilah demam ... kali nie suhu dye lagi tinggi ... 40'c .. hari tu yang dye demamtak lah terok sangat baru 38,, tapi tah kenape lah tibe2 mendadak bukan main lg ... mmm serious aku rindu giler dekat athilah ... ibu aku pown rindu dekat dye .. boleh dikatekan,, semue orang dalam rumah tu tengah rindu dye .. mane tak nyer,, dah lah comel,, pandai rajin pulak tu ... bile dapat mcj tu teros tak jadi aku nak tidow beb ... 


miss her soooo muchhhh ... kakak ika doakan athilah cepat sembuh ..


auuu caaakkk .... comel kan dye .....



JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..

Sunday, 1 July 2012

Tetibe Jew Aku Rindu Kat Dye Orang Nie Semue ... :(

assalamualaikum ...

korang ... malam nie kan tetibe jew aku rindu kat ramai orang ... kat kwn2 sekolah lame,, athilah,,aku sendiri pown tak tau lah napew tibe2 malam nie rASE lain jew ... isshhh .. dah lah mate tak boleh nak lelap,, pluss rindu dekat someone ...


ok,, aku rindu saat2 dekat kem ... actually nie bukan gambar budak2 kem,, tapi ahli bombe dekat sekolah ...



itu member2 aku ....


rindu lah dengan my TONJANG .... my baby NAJIHAH .. <3


ok,, itu member2 lame dekat ASSAYIDAH dulu ... miss them ...


daN semestinyer aku akan merindui si budak tenit-tenik athilah nie ... dah lame kowt x jumpe dye .. rase nyer dah 2 minggu jugak ... bile lah dye nak balik melake yer .... dah rindu yg amat2 nie ...




JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..

Tetibe Jew Aku Rindu Kat Dye Orang Nie Semue ... :(

assalamualaikum ...

korang ... malam nie kan tetibe jew aku rindu kat ramai orang ... kat kwn2 sekolah lame,, athilah,,aku sendiri pown tak tau lah napew tibe2 malam nie rASE lain jew ... isshhh .. dah lah mate tak boleh nak lelap,, pluss rindu dekat someone ...


ok,, aku rindu saat2 dekat kem ... 

JANGAN BACE JEW,, KOMEN, DAN FOLLOW LAH YER ..